Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu privire la reducerea deşeurilor rezultate din ambalajele de plastic. Astfel, înţelegerea prevede interzicerea recipientelor de plastic de unică folosinţă în restaurante şi cafenele şi restrângerea utilizării “poluatorilor eterni” PFAS (perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate), până cel târziu în 2030, conform presei internaţionale.
Cele mai importante măsuri
- interzicerea tuturor recipientelor de plastic de unică folosinţă în alimentaţia publică, pentru alimentele şi băuturile “consumate pe loc”, până cel târziu la 1 ianuarie 2030. Recipientele din hârtie şi carton vor fi permise;
- interzicerea săculeţilor de plastic ultra-uşori, cu doar câteva excepţii;
- interzicerea altor ambalaje din plastic de unică folosinţă (mini-flacoanele de şampon sau alte produse din hoteluri, pliculeţele cu sosuri, protecţia de plastic pentru valize în aeroporturi, ambalajele din plastic pentru fructe şi legume neprocesate şi altele;
- restaurantele vor fi obligate să accepte recipientele aduse de clienţi şi vor trebui doar “să depună eforturi” pentru a atinge o ţintă de 10% de ambalaje reutilizabile;
- interzicerea din 2026 a adaosului intenţionat în ambalajele alimentare de substanţe perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate (PFAS, “poluatori eterni”), substanţe chimice sintetice utilizate pe scara largă care, cu timpul, se acumulează în organismul uman şi în mediu.
De asemenea, au fost stabilite niveluri obligatorii de reutilizare a ambalajelor în mai multe sectoare (comerţ electronic, electrocasnice, băuturi, bere ş.a.) până în 2030. Sectorul viticol şi microîntreprinderile sunt exceptate.
Acordul trebuie validat oficial şi de cele 27 de ţări din UE şi de plenul Parlamentului European pentru a intra în vigoare.
Toate ambalajele din UE vor trebui să fie reciclabile începând din 2030 şi să fie efectiv reciclate “la scară” până în 2035, pentru a fi încurajată dezvoltarea economiei circulare, se arată în comunicatul Parlamentului European.
Pactul Verde – Green Deal stabileşte ţinta de reducere cu 5% până în 2030 (faţă de 2018) a volumului total de deşeuri de ambalaje în UE, apoi de 10% în 2035 şi 15% până în 2040.