Familiile spaniole au cea mai scumpă masă de Crăciun, în timp ce britanicii și australienii înregistrează cele mai mari creșteri de prețuri.
Spaniolii au anul acesta cu cea mai scumpă cină de Crăciun, o masă tipică costând 67,07 euro pentru o familie de patru persoane.
Familiile britanice și australiene se confruntă cu creșteri majore de prețuri, deoarece costul curcanului, al garniturilor și al grătarelor crește cu aproximativ o treime.
Familiile franceze și germane vor beneficia în acest an de reduceri considerabile ale prețurilor, în timp ce cele din România vor vedea o creștere.
Familiile din Spania au cu cea mai scumpă cină de Crăciun din acest an, potrivit unui studiu realizat în douăsprezece țări de platforma de tranzacționare și investiții eToro.
eToro a analizat prețurile din supermarketurile locale ale mâncărurilor tradiționale de Crăciun și a constatat că o masă tipică spaniolă de Crăciun cu curcan umplut va costa 67,07 euro pentru o familie de patru persoane, cu 2% mai mult decât anul trecut. În același timp, un fel de mâncare tipic românesc de Crăciun, sarmale și garnituri, cum ar fi mămăliga, smântână și ardei iute, ar costa o familie de patru persoane mai puțin de 18,41 euro.
Rezultatele din acest an arată o schimbare semnificativă în clasament. Gospodăriile franceze, care s-au confruntat anul trecut cu cea mai mare factură pentru masa de Crăciun, se așteaptă acum la o reducere dramatică a prețurilor, costul mesei tradiționale franceze cu curcan umplut scăzând la 58,60 EUR, o scădere de 28% față de 2023. Gospodăriile germane se bucură, de asemenea, de o reducere semnificativă a prețurilor, de 17% față de anul trecut.
Rezultatele studiului privind mâncarea tradițională de Crăciun din România sunt în concordanță cu cifra inflației alimentare anuale de 5,11%, din noiembrie. Au fost luate în considerare produsele obișnuite din supermarketuri, care nu au făcut parte din reduceri sau promoții mari. Cel mai probabil, dacă urmăresc diferite promoții în timpul sezonului de sărbători, familiile românești se vor putea bucura de sarmale cu mămăliguță puțin mai ieftine.
Între timp, familiile britanice se confruntă cu o creștere surprinzătoare a costurilor, prețul unui curcan și al garniturilor crescând cu 36%, ajungând la 44,61 EUR, față de 32,80 EUR în 2023. Aceasta este cea mai mare creștere din studiu, în timp ce Regatul Unit devine una dintre cele mai scumpe țări pentru cina de Crăciun din acest an, creșterea prețurilor la curcan fiind atribuită costurilor de producție mai mari și presiunilor inflaționiste care afectează fermierii britanici.
Australienii se vor confrunta, de asemenea, cu prețuri mai mari în acest an, costul unui grătar tradițional de Crăciun fiind cu 30% mai mare, la 50,35 EUR, deoarece prețurile anumitor alimente de bază, inclusiv pâinea, continuă să crească, iar cererea de carne de vită australiană crește la nivel internațional. Scăderea prețurilor en-gros pentru creveți nu s-a tradus în prețuri mai mici pentru consumatori în acest Crăciun – frigăruile de creveți fiind mai scumpe cu 2,79 USD decât anul trecut la supermarket.
Comentând datele, analistul eToro Bogdan Maioreanu a declarat: “În acest an, familiile din întreaga lume se confruntă cu realități inflaționiste diferite în timp ce își aprovizionează frigiderele și cămările pentru Crăciun. Multe piețe încă înregistrează creșteri de prețuri, unele dintre ele dramatice, cum ar fi în Marea Britanie și Australia, în timp ce altele, cum ar fi Franța și Germania, înregistrează reduceri considerabile ale prețurilor de consum pentru alimentele de bază de Crăciun. România se află undeva la mijloc, cu o creștere mai mică a prețurilor decât Polonia, dar departe de scăderea pe care o înregistrează Cehia.
Datele arată că presiunile inflaționiste sunt adesea izbitor de locale, chiar și țările care au frontiere terestre comune și acorduri de liber schimb înregistrând totuși discrepanțe semnificative în ceea ce privește prețurile de Crăciun, din supermarketuri.”
Costurile mâncării tradiționale de Crăciun în 12 țări (2024)
Inflația prețurilor la alimente a continuat să crească la nivel mondial în acest an, cea mai recentă cifră a inflației alimentare din UE fiind de 2,4%, în timp ce cifra corespunzătoare pentru Regatul Unit este de 1,9%, iar pentru SUA este mult mai mică, de 0,1%.
Datele au fost colectate în noiembrie 2024. Cursurile de schimb valutar au fost calculate la 12 noiembrie: AUD/EUR – 0,62; EUR/USD – 1,06; GBP/EUR – 1,21.
Țările incluse în studiu sunt țări în care eToro are analiști sau echipe pe teren capabile să colecteze date fiabile și sigure. Costurile s-au bazat pe mâncarea principală tradițională de Crăciun, pentru o familie de patru persoane, cu ingrediente obținute de la un lanț de supermarketuri local de top.
Despre eToro Group
eToro este o platformă de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să investească, să își împărtășească cunoștințele și să învețe. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 38 de milioane de utilizatori înregistrați în 75 de țări. Credem că există putere în schimbul de cunoștințe și că putem avea mai mult succes investind împreună. Așa că am creat o comunitate de investiții colaborativă, concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și veniturile. Pe platforma eToro, utilizatorii pot deține o gamă largă de active tradiționale și inovatoare și pot alege cum să investească: pot tranzacționa direct, pot investi într-un portofoliu sau pot copia alți investitori. Pentru cele mai recente știri, puteți vizita centrul nostru media aici.
Atenționare privind exonerarea de răspundere
eToro este o platformă de investiții în mai multe active. Valoarea investițiilor dumneavoastră poate crește sau scădea. Capitalul dvs. este în pericol.
eToro este autorizată și reglementată de Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie, în Cipru de Comisia pentru valori mobiliare și schimb valutar din Cipru, de Comisia australiană pentru valori mobiliare și investiții din Australia și licențiată de Autoritatea pentru servicii financiare din Seychelles.
Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.