Ce se întâmplă cu leul, inflaţia şi preţurile locuinţelor din oraşe, în 2024 – CFA România

Leul se va deprecia în perioada următoare în comparaţie cu moneda europeană. Cursul BNR va depăşi pragul de 5 lei pentru un euro, consideră 71% dintre participanţiii la sondajul realizat de CFA România.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2024-ianuarie 2025) a scăzut în comparaţie cu exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 5,78%, valoare mai mică cu mai puţin de un punct procentual comparativ cu rata inflaţiei înregistrată în luna decembrie 2023. Doar 68% dintre participanţi anticipează o reducere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni faţă de 88% in exerciţiul anterior.

Cursul euro/leu

Leul se va deprecia, cred 71% dintre participanţiii la sondajul CFA. Valoarea medie a anticipaţiilor pentru următoarele 6 luni este de 5,0212 lei pentru un euro. Pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0781 lei pentru un euro.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociaţia CFA România a crescut în luna decembrie a anului trecut cu 9 puncte, la valoarea de 56,6 puncte. Potrivit unui comunicat al CFA România, această situaţie s-a datorat majorării ambelor componente ale indicatorului.

„Incertitudinea fiscală ridicată precum şi anticipaţiile de majorare a fiscalităţii în condiţiile unui deficit bugetar ridicat persistent va conduce la încetinirea semnificativă a procesului dezinflaţionist. Astfel, participanţii la sondaj anticipează o reducere a ratei inflaţiei cu mai puţin de un punct procentual în următoarele 12 luni”, a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Preţurile locuinţelor din oraşe

37% dintre participanţii la sondaj anticipează o scădere a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, în timp ce 50% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. 71% consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 29% cred că acestea sunt corect evaluate.